Terapia Schroth
Metoda Schroth este o forma de tratament conservator pentru scolioze idiopatice (situatii in care cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta) si boala Scheuermann. Aceasta consta intr-o serie de exercitii care vizeaza elongatia trunchiului si corectarea asimetriilor coloanei, cu rezultate vizibile in cazul copiilor, dar si al adultilor.

Rolul exercitiilor Schroth:
Exercitiile specifice metodei Schroth sunt efectuate in functie de severitatea si tipul de curbura a afectiunii, cat si in functie de mobilitatea si capacitatea pacientilor. Scopul este de a crea perceptia si constientizarea noii posturi prin pozitie, repetitie si respiratie.
stabilizarea curburilor
cresterea mobilitatii partii superioare a trunchiului
imbunatatirea aliniamentului postural
cresterea controlului neuromuscular
imbunatatirea functiei cardiopulmonare
diminuarea durerii
adaptarea corectilor in activitatile zilnice
Prin stimuli tactili, terapeutul Schroth ghideaza pacientul, astfel incat acesta va avea o mai buna intelegere a locatiei respiratiei, elongatiei si activarii muschilor interesati, in vederea corectarii active a posturii.

Tarife

DURATA 1 SEDINTA 5 SEDINTE 10 SEDINTE 20 SEDINTE
60min 70lei 320lei 650lei 1200lei

Scolioza sau atitudine scoliotica?

Scolioza reprezintă deviatia coloanei vertebrale de la axul fiziologic în toate cele 3 planuri: frontal, sagital şi transversal. Cauzele si tipul scoliozei pot fi multiple, dar cel mai des apare la nivelul toracic si lombar al conoanei. Este o patologie deosebit de grava si frecvent intalnita la copii si adolescenti, cu consecinte severe la varsta maturitatii.

Statistic, această afecțiune apare predominant la adolescenții de sex feminin (72% – in perioada pubertara si prepubertara), formele severe apar în proporție de 10:1 la fete. În tratamentul scoliozei există o standardizare, un protocol terapeutic, care în funcție de gradele curburii scoliozei implică exerciții de kinetoterapie, kinetoterapie asociată cu purtarea unui corset, iar în stadiile avansate se recomandă intervenție chirurgicală. Asociatia Mondiala a Scoliozei afirma ca scoliozele cuprise intre:

– 0-20(25) grade (unghiul Cobb): trebuie supravegheate de catre medicul specializat sau kinetoterapeut, timp in care se fac exercitii fizice;
– 20-45-50 grade: se intervine cu kinetoterapie medicala specializata si se va ajuta de un corset Cheneau;
– Iar la cele peste 45-50 trebuie intervenit chirurgical.

Riscurile de agravare in functie de importanta lor sunt urmatoarele: unghiul scoliozei (Cobb- masurat de doctorul specialist sau kinetoterapeut), varsta subiectului, faza de crestere in care se afla, laxitateal ligementara, semnul Risser (arata maturitatea osoasa), unghiul de rotatie vertebrala (Nash – Moe) si curburile compensatorii celei mai mari curburi, care indica si tipul scoliozei.
Este bine de precizat ca exista doua mari categorii de scolioze: scolioza functionala si cea structurala.
 Scolioza functionala – care se mai numeste si atitudine scoliotica: pe care o dobandeste fiecare persoana dar care NU depaseste 10-15 grade Cobb, NU implica rotatie vertebrala si NU prezinta ghibus costal in banding anterior. Apare datorita activitatilor asimetrice ale membrelor de zi cu zi, datorita altor patologii (lumbago, etc.). Nu impune un tratament specific urgent, decat exercitii fizice globale simetrice si elemente de relaxare musculara.
 Scolioza structurala: unde gasim unghi Cobb peste 15 grade, prezenta rotatiei vertebrale, prezenta ghibusului. Se impune de urgenta consultul unui specialist pentru indrumare si tratament.
Asociatia Mondiala a Scoliozei a decretat oficial ca nu exista nici o terapie pentru a vindeca complet o scolioza structurala. Ea se poate corecta putin sau mai mult, in functie de terapia adoptata, sau se poate stopa gradul in care este. “Este o batalie din care poti iesi castigator sau poti iesi complet invins”.
La ora actuala cea mai bine primita terapie de marile clinici si institutii ce trateaza aceasta patologie, este terapia tridimensionala cu principiile terapiei Schroth, notandu-se si cele mai obiective rezultate atat de scurta cat si de lunga durata. Astazi terapia Schroth, completata de corsetul Cheneau (daca este cazul), de tehnicile de respiratie, de terapia manuala si de educarea si autoeducarea prin actiuni corective, este cunoascuta ca fiind cea mai eficienta in cazul tinutelor vicioase, a scoliozei, a hiperlordozei, a hipercifozei si a bolii Scheuerman.

– Kinetoterapeut Petecariu Andrei

CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE TRATAMENTUL SCOLIOZEI

Coloana vertebrală este o coloană mediană şi posterioară, formată prin suprapunerea a 33-34 vertebre. Ea nu este dreapta, ci in mod fiziologic prezinta 4 curburi care corespund etajelor vertebrale. Lordoza cervicala (o curbura care prezinta o convexitate anterioara), cifoza toracala (curbura cu convexitatea posterioara), din nou o lordoza situata la nivel lombar si o cifoza a sacrului si coccisului care este mascata de oasele coxale. Deviatiile accentuate în toate cele 3 planuri: frontal, sagital şi transversal, prezinta o abatere de la fiziologic, ceea ce devine patologic. Cele mai dese deviatii sunt: scoliozele, hipercifozele, hiperlordozele, spatele plat si nu in ultimul rand, combinatii din toate acestea.
Statisticile arata ca Romania este pe primele locuri in lume în ceea ce priveste frecventa scoliozelor grave la copii, in Europa semnalandu-se cele mai multe cazuri. Netratate la timp pot da afectari mult mai grave decat ne putem imagina, repercursiunile fiind ireversibile si uneori cu consecinte grave si dureroase.
Eliminarea factorilor ce pot participa in agravarea deviatiilor, trebuie constientizati, indepartati, iar daca nu se poate, corectati, pentru un rezultat favorabil; cum ar fi: poziţia necorespunzătoare în bancă la şcoală, la birou, ghiozdanul mult prea încărcat, încălţămintea neadecvată sau toate obiceiurile sau pozitiile ce sunt mentinute timp indelungat si care incarca coloana asimetric. Astfel, printr-un program de eductie si autoeducatie individualizat, acesta poate dobândi un stil de viaţa care sa contribuie la corectare scoliozei si nu la agravarea ei.
O dată depistată, trebuie început un program de reabilitare complex care este compus din terapie tridimensională conform principiilor Schroth, terapie manuală şi purtarea unui corset (in functie de gradul scoliozei) realizat pe măsură individuală.
Scopul tratării precoce a acestei afecțiuni este de a preîntâmpina intervenția chirurgicală. Terapia tridimensionala conform principiilor Schroth înregistrează cele mai notabile rezultate în recuperarea scoliozei și cuprinde un program de exercitii fizice, concepute special pentru a corecta devierile coloanei vertebrale. Exercițiile se efectuează sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului, scopul terapiei Schroth fiind obținerea posturii fiziologice vertebrale prin:
 autoelongația,
 delexia,
 derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională,
 facilitarea, precum și
 stabilizarea sau tonifierea musculaturii în poziția maximă corectivă.
Acest tip de tratament al scoliozei este indicat pacienților care prezinta o scolioza structurala si se poate incepe de la varsta de 8-10 ani, durata terapiei fiind stabilită de către kinetoterapeut. Terapia Schroth poate fi asociată dupa caz cu purtarea obligatorie a corsetului special (corset Cheneau) pentru corecția scoliozei.
Terapia Schroth are ca obiectiv principal reducerea gradului de scolioză, respectiv încetinirea sau stoparea progresiei acestuia până la maturitatea osoasă. De asemenea, terapia Schroth previne o serie de procese degenerative ale diferitelor formațiuni anatomice, cum ar fi mușchii, articulațiile, zonele intervertebrale și totodată ameliorează durerea la nivelul coloanei vertebrale, asigură creșterea capacității cardio-pulmonare și îmbuntățește starea psihică a pacientului.
– Kinetoterapeut Petecariu Andrei

Metoda aceasta non-invaziva de tratament a deviatiilor coloanei, cel mai adesea – scolioza, care are la baza principiile Schroth, reeducarea posturala, activitati si actiuni corective de statica, elemente de terapie manuala, este disponibila in cadrul centrului Terra Clinique din Galati, sub indrumarea unui kinetoterapeut specializat in deviatiile coloanei vertebrale. Va asteptam cu drag pentru a va sfatui si a va ajuta in a purta o coloana vertebrala fiziologic – sanatoasa.