Bun venit la Terra Clinique!

Contact : 0336.911

Program: Luni-Vineri 7AM-8PM / Sambata 8AM-2PM

Contact : 0336.911

Ce este cataracta?

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului natural, amplasat in interiorul ochiului, in spatele irisului si al pupilei. In stare normala, cristalinul este transparent si are rolul de a focaliza lumina care patrunde in ochi si de a produce in acest fel imagini clare pe retina , care ulterior pe calea nervului optic sunt transmise la creier.

Pierderea transparentei cristalinului, adica cataracta, duce la blocarea luminii care patrunde in ochi, impiedicand in acest fel formarea imaginii clare pe retina.


Care sunt simptomele cataractei?

Cataracta se manifesta prin scadere progresiva a vederii pe parcursul mai multor luni sau ani

Vedere cetoasa, fara durere oculara

Culorile sunt sterse, avand o tenta maronie

Nevoia schimbarii frecvente a ochelarilor

Datorita aparitiei miopiei cristaline, pacientii vad aproape mai bine, chiar pot citi fara ochelari, dar din pacate aceasta stare de bine este tranzitorie si marcheaza debutul cataractei. Aceasta vedere slaba nu poate fi corectata prin ochelari, decat in faza incipienta.

In functie de forma clinica a cataractei, unii pacienti prezinta vedere mai slaba ziua, disconfort in lumina puternica, altii vedere mai buna seara, in lumina difuza.

De exemplu, in cataracta subcapsulara posterioara sau polara posterioara, vederea este mult mai slaba ziua, in lumina puternica, datorita faptului ca pupila se strange si patrunderea luminii in ochi se loveste de opacitatea cristaliniana centrala. Seara, in semiobscuritate, acesti pacienti vad mai bine deoarece pupila se dilata, iar lumina patrunde in ochi la nivelul periferiei opacitatii.


Care sunt cauzele aparitiei cataractei?

Principala cauza a cataractei senile este inaintarea in varsta. Odata cu acest process, structura proteinelor din interiorul cristalinului  este alterata, ceea ce duce la opacifierea acestuia. Cataracta afecteaza 10% din persoanele sub 65 de ani, 30% din persoanele cu varsta  intre 65 si 70 de ani, 50% din persoanele cu varsta  intre 75 si 85 de ani si 70 % la persoanele peste 85 de ani.

Cataracta senila reprezinta o manifestare a procesului de senescenta a organismului. Aparitia acesteia la varste mai tinere la unii subiecti depinde de fondul biologic si genetic al organismului

Cataracta poate sa apara insa si la nastere sau in primele luni ale vietii copilului, sub forma unei cataracte congenitale, ca urmare a unor probleme ereditare, sau ca urmare a unor boli contactate de mama in timpul  sarcinii.

Alti factori care predispun la aparitia cataractei sunt:

* Expunerea excesiva la radiatii UV (lumina naturala) sau lumina artificiala (saloane de bronzat)

* Diabet zaharat decompensat (valori mari ale glicemiei)

* Tratamentul cronic cortizonic

* Tratamentul cu raze X

*Alte boli oftalmologice: glaucom, uveita, retinita pigmentara, chirurgie vitreoretiniana, traumatismele oculare

* Fumatul afecteaza cristalinul  prin radicalii liberi

* Consumul cronic de alcool.


Care sunt tipurile de cataracta?

– Cataracta congenitala – aceasta este prezenta de la nastere sau apare in primele luni de viata ale copilului, trebuie operata imediat, astfel incat sa nu impiedice dezvoltarea vederii.

– Cataracta senila  – nucleara: cea mai frecventa forma de cataracta si se caracterizeaza prin opacifierea preponderenta a nucleului cristalinian.

 –  Corticala: se caracterizeaza prin opacifierea cortexului cristalinian, situat intre capsula si nucleu.

  – Subcapsulara anterioara si posterioara: se caracterizeaza prin opacifierea portiunii din imediata vecinatate a capsulei anterioare  sau posterioare a cristalinului, in general in zona centrala.

– Cataracta patologica: aceasta apare in asociere cu diabet zaharat, boli endocrine, renale, lucru in medii toxice, etc.

– Cataracta traumatica: aceasta apare ca urmare a unor traumatisme oculare, contuzii, plagi sau dupa electrocutare.

– Cataracta cortizonica: aceasta se produce in urma utilizarii medicamentelor cu cortizon pe timp indelungat.


In cat timp evolueaza cataracta?

Opacifierea cristalinului este de obicei progresiva, pe parcursul mai multor luni sau ani.


Este greu de stabilit diagnosticul de cataracta?

Pentru a pune diagnosticul de cataracta , pacientul trebuie examinat la biomicroscop, la un aparat care are o lampa cu fanta. In faza avanzata, cand vorbim de cataracta matura, aceasta se manifesta prin pupila alba, care se poate vedea cu ochiul liber, la lumina zilei.

Mai dificila poate fi examinarea  retinei, a fundului de ochi, care trebuie facuta mereu dupa dilatarea pupilei si care poate fi ingreunata de gradul de opacifiere al cristalinului. Aceasta examinare este obligatorie pentru a putea exclude sau confirma asocierea unor boli retiniene care pot fi responsabile de vederea slaba postoperator. In ciuda unei operatii perfecte, vederea pacientului poate sa ramana scazuta, daca asociaza o patologie retiniana: degenerescenta maculara senila, glaucom avansat, leziuni corio – retinene centrale, edem macular diabetic,tromboza degenerescenta de vena centrala retiniana sau de ram venos, obstructie de artera centrala retiniana, etc.

De aceea, discutia cu pacientul si familia acestuia, examinarile oftalmologice mai vechi de la alti colegi pot atrage atentia  asupra coexistentei cataractei cu o boala retiniana, ce poate intuneca prognosticul visual postoperator.


Cum se trateaza cataracta?

Schimbarea ochelarilor poate fi benefica in stadiile incipiente, dar dupa ce opacitatile cristaliniene devin dense, nu pot fi eliminate, desigur, cu ochelari. Nu exista in prezent niciun tratament care sa-si fi dovedit eficacitatea in dezvoltarea cataractei.

Singurul tratament eficient al cataractei este cel chirurgical.


Ce investigatii sunt necesare pentru operatia de cataracta?

Este necesar un consult complet al ochiului si un examen general, care trebuie sa contina un consult cardiologic/preanestezic, analize uzuale de sange(glicemie, hemoleucograma, coagulograma0, depistarea si asanarea unos focare de infectie (perioculare, palpebrale,conjunctivale, dentare, sinusale).

Consultul oftalmologic complet cuprinde :

1. Evaluarea acuitatii vizuale

2. Masurarea presiunii intraoculare

3. Autorefkeratometria

4. Examinarea polului anterior la biomicroscope

5. Examinarea retinei

6. Biometria pentru a stabili tipul si dioptria cristalinului artificial de implantat

7. Microscopia speculara


Cand se opereaza cataracta?

Operatia de cataracta se efectueaza la indicatia medicului care va aprecia atat senzatia subiectiva de afectare a acuitatii vizuale, profesia pacientului, precum si starea sa medicala.

Prin tehnicile moderne de chirurgie laser si facoemulsificare nu mai este necesar sa asteptam pana ce cataracta ,,se coace ’’, aceasta se poate opera in orice stadiu. Rezultatele  sunt mai bune si operatia se face in conditii de mare  siguranta in fazele mai putin avansate.

In final, noi recomandam interventia chirurgicala la o  vedere mai slaba de 0.5, dar desigur pacientul hotaraste daca vrea sa se opereze  mai devreme sau mai tarziu, in functie de varsta, activitatea pe care o desfasoara, de bolile oculare sau generale asociate.


Exista contraindicatii pentru operatia de cataracta?

Nu exista pacienti care sa nu poata fi operati de cataracta, in conditiile in care operatia se efectueaza cu anestezie topica sau loco-regionala si dureaza aproximativ 10 minute. Exista boli care pot temporiza interventia chirurgicala , precum accidentul vascular si infarctul miocardic, pentru o perioada  de 4-6 luni si de asemenea toate afectiunile acute pana la vindecarea lor.


Ce aparatura utilizam pentru operatia de cataracta?

In cadrul Terra Clinique, operatia de cataracta se efectueaza prin urmatoarea metoda;

Metoda de indepartare a cataractei este cea prin facoemulsificare, cu ajutorul ultrasunetelor. Utilizam aparatul de facoemulsificare CENTURION, produs de firma ALCON cu sonda de faco-fragmentare Ozil.


Ce tip de anestezie utilizam pentru chirurgia cataractei?

LOCOREGIONALA (o injectie PARABULBARA  langa ochi)   


Care este durata de spitalizare pentru chirurgia cataractei?

In clinica noastra, operatia de cataracta se efectueaza ambulator: nu se interneaza pacientul.


Operati cataracta la ambii ochi?

In clinica noastra efectuam operatia de cataracta la un singur ochi intr-o singura sedinta ambulatorie. In cazul in care ambii ochi  necesita operatie, interventia se efectueaza pe rand, la interval de timp de aproximativ 4-6 saptamani, din motive de siguranta.


In ce consta operatia propriu-zisa?

A. Chirurgia cataractei prin tehnica facoemulsificarii  comporta urmatoarele etape: dupa efectuarea inciziilor corneene cu cutitele precalibrate de unica folosinta , efectuam capsulorexisul , decapsarea capsule  anterioare a cristalinului opacifiat cu o pensa foarte fina sub protectia unor substante vascoelastice. Apoi cu ajutorul aparatului de facoemulsificare cu ultrasunete se fragmenteaza si se aspira

cristalinul opacifiat , adica cataracta, dupa care prin aceeasi incizie se implanteaza un cristalin artificial foldabil (pliabil), pe care pacientul nu-l poate vedea sau simti, acesta devenind o parte integranta a ochiului. Incizia prin care se scoate cataracta si se introduce cristalinul artificial nu necesita de obicei fire de sutura, acesta inchizandu-se prin hidratare la sfarsitul operatiei.

B. Extractia extracapsulara clasica consta intr-o incizie sclero-corneeana larga, pe 120 de grade, prin care se scoate cu ajutorul unor instrumente nucleul cristalinian intreg, apoi se aspira cortexul si se introduce cristalinul artificial. Acesta plaga are nevoie de sutura cu 5-7 fire, care sunt plasate cu nodul ingropat in plaga, incat nu necesita suprimarea lor.


Ce tipuri de cristalineartificiale recomandati?

Terra Clinique foloseste mai multe tipuri de cristaline artificiale foldabile.


Cat timp se panseaza ochiul dupa operatie?

Dupa operatie ochiul pacientului se panseaza pana a doua zi, cand pacientul revine la control.


In ce consta tratamentul postoperator?

* Tratamentul postoperator consta in utilizarea de picaturi cu antibiotice si antiinflamatoare administrate de 3-5 ori/zi , doar pe parcursul zilei ( nu si noaptea ) pe o perioada de 4-6 saptamani.

* Uneori  recomandam si asocierea cu lacrimi artificiale sub forma de picaturi cu gel si antiinflamatoare pe cale generala.


Cand isi poate relua activitatea pacientul ?

Pacientul isi poate relua activitatile cotidiene (de uz personal), imediat postoperator, dar pentru activitatile casnice si/sau profesionale recomandam un repaus de 1-2 saptamani (concediu medical).


Care sunt restrictiile cele mai importante , dupa operatia de cataracta?

  1. Pacientul trebuie sa evite sa-i intre apa in ochi in timpul dusului si spalatul parului, pe o perioada de 4 saptamani. A nu se spala ochiul operat cu apa si sapun in acest interval!
  2. Sa evite frecatul la ochi, praful, statul la soare, aglomeratiile, fumul.
  3. Igiena oculara se face cu servetele dezinfectante, sterile sau cu apa fiarta si racita, incepand cu a doua saptamana dupa operatie.
  4. Se interzice inotul pe o perioada de 4 saptamani.

La ce complicatii ne putem astepta ?

In zilele noastre, operatia de cataracta prin facoemulsificare a devenit una din cele mai sigure si mai eficiente proceduri chirurgicale , dar totusi exista complicatii. Complicatiile pot fi intraoperatorii si postoperatorii .

*Cele mai importante complicatii preoperatorii sunt legate de anestezia retro/parabulbara: Hemoragii subconjunctivale, perioculare sau hematom intraorbitar cu risc pentru artera centrala a retinei si nervului optic ; diplopie (vedere dubla) tranzitorie sau permanenta (ca reactie toxica  la anestezie) sau interceptarea unuia dintre muschii extrinseci ai globului ocular.

* Cele mai importante complicatii intraoperatorii pot fi : ruptura capsulei posterioare, luxarea cristalinului in vitros si complicatii care nu mai permit implantarea cristalinului artificial in sacul capsular, hemoragii intraoculare.

* Complicatiile postoperatorii : edem corneean , care poate dura cateva zile sau se poate croniciza si se poate duce la transplant de cornee , cresterea presiunii intraoculare , reactie toxica la anestezic, insa cea mai severa complicatie este endoftalmita ( infectie intraoculara )care se manifesta prin ochi rosu , dureros, umflat, jena la lumina, scaderea dramatica a vederii), cu posibilitatea pierderii vederii si a globului ocular.


Se reface cataracta?

Opacifierea capsulei posterioare a cristalinului se numeste impropriu cataracta secundara si de aici si mitul si intrebarea cataracta reapare.

Nu, cataracta odata operata nu se mai reface. Frecvent, la aproximativ 10% din cazurile de cataracta operate, in functie de cristalinul artificial implantat si de varsta pacientului (opacifierea capsulei posterioare este cu atat mai frecventa cu cat pacientul este mai tanar) poate sa apara opacifierea capsulei posterioare a cristalinului, la luni sau ani dupa operatie.


Care este pretul unei operatii de cataracta?

TARIFELE SUNT DIFERITE IN FUNCTIE DE TEHNICA SI TIPUL DE CRISTALIN ARTIFICIAL FOLOSIT ASTFEL:

  1. Operatie de cataracta prin facoemulsificare cu implant de  Cristalin Alcon artificial monofocal sferic simplu 2750 ron
  2. Operatie de cataracta prin facoemulsificare cu implant de  Cristalin Rayner hidrofob preincarcat  2850 ron
  3. Operatie de cataracta prin facoemulsificare  cu implant de  Cristalin Alcon artificial monofocal asferic IQ cu filtru de lumina albastra 2950 ron
  4. Operatie de cataracta prin facoemulsificare  cu implant de Cristalin Rayner EMV cu focar extins  3150 ron
  5. Operatie de cataracta prin facoemulsificare cu implant de  Cristalin Alcon hidrofob preincarcat Clareon Alcon  3200 ron
  6. Operatie de cataracta prin facoemulsificare cu implant de Cristalin Alcon multifocal PanOptix  4750 ron